Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

CHRISTIAN BOLTANSKI. La vie possible


Απόδοση τιμής στο Boltanski από το Kunstmuseum Liechtenstein



CB, Monuments noir - Mes morts_510_340.jpg



Με την έκθεση αυτή γίνεται μία αναδρομή στο βασικό έργο και στην πορεία του καλλιτέχνη αρχίζοντας με τα πιο γνωστά του εκθέματα.Η προσοχή επικεντρώνεται κυρίως σε έργα του τα τελευταία 15 χρόνια.Γίνεται λοιπόν προσπάθεια για την απόδωση της ζωντάνιας με την οποία ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τις ευκαιρίες της ζωής από μόνη της , της ''αληθινής'' ζωής αλλά επίσης και της συλλογικής ζωής.


CB, Les portants - Le coeur - Entre temps_510x340.jpg

" Όχι μόνο η ζωή είναι πιθανή , αλλά είναι και γεμάτη πιθανότητες για περαιτέρω ανάπτυξη." , αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του μουσείου.







 

Τα εκθέματα


Στις οθόνη είναι τα έργα από την σειρά Μνημεία, όπου οι προσωπογραφίες των παιδιών από τη δική του σχολική τάξη παρουσιάζονται σε ρυθμίσεις που θυμίζουν altarpieces. Υπάρχει η εγκατάσταση του της δεκαετίας του 1990 Réserve : Les morts Suisses στην οποία 1168 τσίγκινα δοχεία, το καθένα φέρει μια φωτογραφία πορτρέτο, συγκεντρώνουν τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους σε μια συγκεκριμένη θέση στη δυτική Ελβετία σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Etre à nouveau (2005) δείχνει το κεφάλι του καλλιτέχνη να προβάλλεται σε μια κουρτίνα. Η εγκατάσταση Μνημεία Noirs (2009), που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στο Kunstmuseum Λιχτενστάιν, αποτελείται από 23 στήλες αρχιτεκτονικής, η καθεμία αντιπροσωπεύει το σώμα που διαθέτει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της διάρκεια της ζωής του. Το Le coeur είναι μια απλή λάμπα που ανάβει και σβήνει στη ρυθμό των παλμών της καρδιάς του Christian Boltanski  που γεμίζει το δωμάτιο. Η 6 septembre (2005) αποτελείται από τρεις προβολές βίντεο που δείχνουν τα προγράμματα που μεταδίδονται από γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στις 6 του Σεπτέμβρη του 2005.  Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να παρακολουθήσουν την ακολουθία και την ταυτόχρονη εξέλιξη των προγραμμάτων, και μπορούν επίσης να διακόψουνεπιμέρους προγράμματα με το πάτημα ενός κουμπιού.


CB, Les ombres bougies TOT, 2008, 2 510_340.jpg
Christian Boltanski, Les ombres bougies TOT, 2008

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου